Fien Vermeulen pleit voor verplichte therapie na kanker

Fien Vermeulen leven na kanker
Radio dj en Expeditie Robinson ster Fien Vermeulen deelt hoe het leven na kanker kan zijn. Het echte herstel begint pas na de behandeling. Fien Vermeulen (28) kreeg op haar 21ste lymfeklierkanker. 6,5 Jaar geleden is ze schoon verklaard. Nu vindt Fien het belangrijk dat er meer aandacht komt voor mensen die, net als zij, worstelen met de gevolgen van kanker.

Er is veel aandacht voor mensen die ziek zijn, maar leven na kanker is ook heel zwaar. “Al zes jaar worstel ik met mijn fysieke en mentale herstel”, vertelt Fien.

“Ik was jong en was bezig een leven voor mezelf op te bouwen toen ik ziek werd en weer bij mijn ouders moest wonen. Ik kon niets meer zelf, niet meer douchen, geen ontbijtje maken. Toen ik eenmaal beter was, kon ik weer opnieuw beginnen met opbouwen. Terwijl ik fysiek nog veel klachten had en ook mentaal een dikke tik had gekregen.”

Vertrouwen in m’n lichaam

Fien worstelde met vragen over de toekomst en heeft ook moeite haar lichaam weer te vertrouwen. “Ik durfde vier jaar lang niet te hoesten, zo bang was ik dat het weer mis zou zijn. Ik vroeg me af wat normale pijn is en wat bijvoorbeeld spierpijn. Ik wist niet meer wat normaal was.” Door de angst dat de ziekte terugkomt wordt je een hypochonder van alle pijntjes.

De hulp tijdens haar ziekte was heel fijn.

Ze kreeg fantastische hulp van een revalidatie coach deed aan mindfulness. Maar is nog weinig aandacht voor hoe je weer terugkomt in de maatschappij. Waar liggen nu je grenzen, wie ben je eigenlijk en hoe krijg je weer vertrouwen in je lichaam?

Veel mensen krijgen na kanker alsnog een burn-out of raken arbeidsongeschikt, “Ik zou willen pleiten voor verplichte therapie voor kankerpatiënten en hun naasten. Er is echt extra hulp nodig. Iemand die na een paar jaar vraagt: Gaat het eigenlijk wel met je?”

“Iemand vroeg me laatst, wat kanker voor mij betekent. Tijd. Mijn mama die na deze controle zegt: ik ben zo blij dat je er bent. De minuten die in mijn geheugen gegrift staan waarin mijn vader huilend naast mijn ziekenhuisbed zat en zei: het spijt me zo dat ik dacht dat je je aanstelde.

Mijn zus tijdens de uren dat ze me in bad deed en mijn laatste haren van mijn hoofd veegde. De maanden dat ik door raasde in een race voor een carrière en de signalen van mijn lichaam negeerde. De dagen die maanden en vervolgens jaren werden waarin ik vertrouwen terug kreeg in een toekomst. Tijd om tijdens dagen als deze even stil te staan bij herinneringen en om te relativeren. Tijd die mij gegeven is door deze lieve dokter Fijnheer. En tijd die wonden heelt, die soms weer even open gaan zodat je er over kunt praten.

Vandaag neem ik een moment voor verdriet om wat is geweest en dankbaarheid voor alle dagen die ik heb. Tijd die anderen niet meer hadden. Morgen weer een nieuwe dag, wat een tijd om te leven”

Leven na kanker

Voor echt herstel en het bouwen aan een mooi en zinvol leven na kanker, zijn geen snelle oplossingen. Het Kracht na Kanker programma duurt gemiddeld een half jaar, waarin je eerst wekelijks en daarna ongeveer tweewekelijks een coaching sessie of behandeling hebt.

Kortom, een diepgaande en volledige behandeling gericht op jouw herstel: emotioneel, fysiek en mentaal. Dat gaat verder dan alleen de focus op je fysieke herstel (zoals in de medische wereld soms lijkt), of af en toe een kort gesprek met een psycholoog. Het is de manier om duurzaam en effectief herstel te bereiken. Kracht na Kanker is een volledig programma waarin jij jezelf weer vindt.

Heb je vragen over het coaching programma bij Kracht na Kanker of wil je een intake plannen? Voel je dan vrij om contact op te nemen. We denken graag met je mee.

 

Print your tickets