Heeft iemand in je omgeving kanker (gehad)? Help diegene dan met deze tips – Womens Health

Tips van een expert.

Door Gabrielle Koster

Je moet er niet aan denken, en dan is het toch opeens zo: iemand waarvan je heel veel houdt, heeft kanker. Een nachtmerrie, waar je samen doorheen moet. Opeens neemt het ziekenhuis de agenda over, en ligt alle focus op maar één ding: overleven.

Steeds meer mensen overleven kanker. Maar ook de tijd na het medische traject kan behoorlijk tegenvallen. Veel mensen vallen juist na de behandeling in een zwart gat: de fysiek zware behandelingen laten hun sporen na, opeens komen alle onderdrukte emoties en angsten omhoog. En hoe geef je opnieuw invulling aan je leven, als je je niet meer de oude voelt?
Jij staat aan de zijlijn, wil steunen, en toch heeft dit alles ook flinke impact op jou. Omgaan met een naaste die kanker heeft (gehad), kan veel tegenstrijdige gevoelens en vragen oproepen. Wat kun je doen in zo’n periode?

Kracht na Kanker geeft tips:

    1. Behandel je zieke vriend, geliefde of familielid zoals je dat normaal zou doen.

      Dat is soms nog lastiger dan het lijkt. We schrikken van ziekte, van de mogelijkheid dat de ander dood kan gaan. Je weet niet wat je moet zeggen, of bent juist bang het helemaal verkeerd te doen. Relax. De ander is nog steeds allereerst degene die je al lang kent. Maak dus die grapjes en wees eerlijk over je gevoel. Alles beter dan je terugtrekken uit ongemak.

    2. Denk niet voor de ander.

      ‘Je wil het er vast niet steeds over hebben, dus ik vraag er maar niet naar’. Zulke goed bedoelde ideeën kunnen mensen met en na kanker het gevoel geven dat niemand ziet hoe ze nog worstelen. Dus vraag hoe het gaat. De ander geeft wel aan of hij/zij het erover wil hebben.

    3. Neem tijd om ook voor jezelf te zorgen.

      Om er voor de ander te kunnen zijn, moet je ook voor jezelf zorgen. De ziekte en nasleep van je geliefde hebben impact op jou, kunnen angsten en een gevoel van machteloosheid oproepen. Zorg dat je tijd hebt om de spanning te ontladen; ga wandelen, hardlopen of ergens koffiedrinken. En deel je emoties, met mensen die er op dat moment even voor jóu zijn. Je hoeft het niet alleen te doen.

    4. Vier het leven!

      Kinderen van ouders met kanker, vragen zich vaak af: mag ik wel vrolijk zijn nu papa of mama zo ziek is? Kan ik wel plezier hebben op dat feestje? Het antwoord is: ja! Koester juist de mooie en lichte momenten. Die kant mag er ook zijn en kan juist veel nieuwe energie geven – die jullie goed kunnen gebruiken. Dus vier dat feestje, ook als het gek voelt – voor je kinderen, én voor jezelf.

    5. Weet dat er hulp is.

      Wanneer je ziet dat je geliefde in een ‘zwart gat’ terechtkomt, weet dan dat er professionele hulp is om er beter uit te komen. Bijvoorbeeld gespecialiseerde coaching voor mensen na kanker. Kracht na Kanker, bijvoorbeeld is een speciaal coaching programma om emotioneel, fysiek en mentaal écht te herstellen. Wanneer het psychische herstel na kanker de verdiende aandacht krijgt, kun je je weer krachtig voelen. En kun je samen gaan genieten van het mooie leven dat er ná kanker kan zijn.

 

Bron: Womens Health

Print your tickets