Workshop filosofie & Emotie bij kanker met Practical Philosopher Pieter Vandekerckhove

Vanaf het moment dat je de diagnose kanker krijgt, en vaak al een tijd daarvoor, kun je te maken krijgen met een heel scala aan emoties. Ongeloof, angst, hoop, berusting, boosheid… het komt allemaal voorbij. Dat verdient aandacht; een belangrijk onderdeel van je herstel. Op 10 maart geeft Kracht na Kanker daarom een workshop ‘Filosofie & emotie bij kanker’ met Practical Philosopher Pieter Vandekerckhove.

Wat ben je sterk! En positief! Het is een veelgehoorde uitspraak voor mensen met en na kanker, en hun naasten. Bemoedigend bedoeld, maar op veel momenten voelt de werkelijkheid anders.

Zeker is dat kanker, de oncologische trajecten en het herstel, grote emotionele impact hebben. Waar tijdens de behandelingen de focus vaak op overleving ligt, komt bij veel mensen de onverwerkte emotie pas daarna aan bod. Als er weer ruimte komt.

Maar ook op het moment dat je nu juist weer vérder wilt met je leven.

Toch verdienen je emoties aandacht en is dit proces – hoewel je soms misschien geneigd bent er juist van weg te willen – een belangrijk onderdeel van je herstel. Zodat de emotie kans krijgt ‘door je heen te bewegen’ en niet vast blijft zitten en op je blijft drukken.

Vier dingen die je zelf in het dagelijks leven kunt doen om deze emoties op een gezonde manier aandacht te geven:

  1. Neem elke dag zoals die komt. Probeer niet te veel bezig te zijn met verwachtingen, met hoe je je zou moeten of graag weer wil voelen. Ben je vandaag verdrietig, om wat er met je is gebeurd? Dan is dat zo, en dat mag ook.
  2. Ontspanning. Veel mensen ervaren dat technieken zoals meditatie, yoga en visualisatie ze helpen om na kanker weer tot rust te komen. Ook massage kan hier goed bij helpen, er zijn hiervoor gespecialiseerde therapeuten.
  3. Lucht je hart bij een geliefde. Misschien wil je het er juist níét meer over hebben. Maar je mag het delen. Met iemand die met aandacht naar jou kan luisteren, zonder oordeel en advies.
  4. Schrijven over je ervaring en gevoel kan heel helend en een goede uitlaatklep zijn, bijvoorbeeld in een dagboek of op een creatieve manier. Je kunt zelfs tekeningen maken! Alles waardoor jij op een creatieve manier kunt bezig zijn met jouw gevoel en het een vorm kunt geven, helpt bij je herstel.

Ondersteuning bij mentaal, emotioneel en fysiek herstel

Veel mensen ervaren na kanker het ‘zwarte gat’, dus ‘negatieve’ emoties in deze fase zijn niets om je voor te schamen. Het is een natuurlijke reactie van je systeem om te verwerken wat er allemaal gebeurd is. Dat hoef je niet alleen te doen: Kracht na Kanker kan je ondersteunen bij je verwerking en herstel. Mentaal, emotioneel en fysiek. Zodat je vastzittende emoties kunt loslaten en daarna lichter verder kunt met je leven.

Bij Kracht na Kanker speelt het ervaren en ontladen van de onverwerkte emoties rondom kanker een hoofdrol bij je herstel. De emotietherapeut heeft alle expertise en ervaring om je hier in een veilige omgeving bij te ondersteunen.

Workshop Filosofie & Emotie bij kanker

En op 10 maart dus de workshop Filosofie & Emotie bij kanker. Met handvatten uit de filosofische traditie en onze expertise om emoties te adresseren. Ter ere van Wereldkankerdag 2020 bieden we deze workshop t.w.v. 37,50 eenmalig kosteloos aan. Aanmelden kan via de ons contactformulier. We hebben beperkte ruimte. Meld je zo snel mogelijk aan om aan de workshop Filosofie & Emotie bij kanker deel te kunnen nemen.

De Workshop Filosofie & Emotie bij kanker wordt dinsdag 10 maart 2020 van 19:00 – 21:30 gegeven in de Herenstraat 55A, te Voorburg.

 

Print your tickets